Rodinné dynastie výrobců whisky 2 - William Grant a synové

William Grant (1839-1923) pocházel z chudé rodiny v Dufftownu. Již od sedmi let si musel přivydělávat pasením dobytka, pak se vyučil na ševce, ale místo aby zůstal u řemesla, stal se úředníkem. V roce 1866 nastoupil jako účetní v palírně Mortlach a brzy se vypracoval až na vedoucího provozu. Na chudého chlapce to byla závratná kariéra, ale William Grant se zde nezastavil. Po dvaceti letech opustil práci v Mortlachu a z naspořených peněz postavil vlastníma rukama - pouze s pomocí své manželky a svých dětí (sedmi synů a dvou dcer) vlastní palírnu Glenfiddich (v letech 1886-1887). Ani to mu však nestačilo ...


1w_grant(1).jpgWilliam Grant (1839-1923) pocházel z chudé rodiny v Dufftownu. Již od sedmi let si musel přivydělávat pasením dobytka, pak se vyučil na ševce, ale místo aby zůstal u řemesla, stal se úředníkem. V roce 1866 nastoupil jako účetní v palírně Mortlach a brzy se vypracoval až na vedoucího provozu. Na chudého chlapce to byla závratná kariéra, ale William Grant se zde nezastavil.

Po dvaceti letech opustil práci v Mortlachu a z naspořených peněz postavil vlastníma rukama - pouze s pomocí své manželky a svých dětí (sedmi synů a dvou dcer) vlastní palírnu Glenfiddich (v letech 1886-1887). Ani to mu však nestačilo. Po pěti letech zakoupil pozemky u hradu Balvenie včetně panského sídla, zvaného Nový balvenijský hrad (New Balvenie Castle), které přestavěl na druhou palírnu – Balvenie (1892-1893). Zajímavostí je, že pro obě své palírny koupil Grant staré kotle z jiných palíren. Oba původní kotle v palírně Glenfiddich pocházely z Cardhu a v Balvenie z palíren Lagavulin a Glen Albyn. Důvodem koupě „second-handových“ kotlů prý nebyla Grantova spořivost, ale záruka, že dokážou produkovat kvalitní whisky.

2grant_family.jpgBoom, který skotská whisky zažívala v 80. a 90. letech 19. století, náhle skončil v r. 1898, kdy zkrachovala společnost Pattison, největší výrobce míchané whisky. Mnoho palíren, které přišly o svého nejdůležitějšího odběratele, bylo v důsledku toho zavřeno. Krize zasáhla i Grantovy palírny, ale William Grant se místo zavření rozhodl pro opak a expandoval i do míchaní whisky a velkoobchodu. A tehdy se zrodila „William Grant’s Finest Scotch Whisky“, zkráceně Grant’s. Grantovi synové se stali obchodníky, kteří začali prodávat po celém světě. Doslova. John Grant začal v r. 1905 prodávat otcovu whisky v Kanadě. Charles Gordon (zeť Williama Granta) podnikl v r. 1909 obchodní cestu přes Indii, Čínu, Japonsko, až do Austrálie a na Nový Zéland. V r. 1914 měla společnost William Grant & Sons na 60 poboček a exportovala whisky do 30 zemí. William Grant řídil rodinný podnik až do své smrti v 82 letech.

První světová válka a americká prohibice znamenaly další krizi pro výrobce whisky. Nicméně, Glenfiddich i Balvenie byly mezi šesti skotskými palírnami, které celé období prohibice přežily v provozu, bez zavření. Když po druhé světové válce došlo k celosvětovému nárůstu zájmu o skotskou whisky, Glenfiddich se v r. 1963 stala první sladovou whisky (single malt whisky) vyráběnou a vyváženou ve velkém.

Ve stejném roce založila společnost William Grant & Sons palírnu obilné whisky Girvan a v r. 1990 třetí sladovou palírnu Kininvie (v těsném sousedství Balvenie, se kterou má společné některé části provozu).

Již po pět generací je společnost William Grant & Sons rodinným podnikem. V r. 2000 se stal výkonným ředitelem společnosti Patrick Thomas (poprvé za dobu existence někdo jiný než člen rodiny Grantů a Gordonů), v r. 2003 se však rodina rozhodla znovu převzít hlavní kontrolu nad podnikem a v čele společnosti stanul Charles Grant Gordon.

grant_spektrum.jpgKromě zmiňovaných palíren a míchané whisky Grant’s vlastní od r. 1994 soplečnost William Grant & Sons také 30% společnosti Highland Distillers, která vyrábí whisky značek Macallan, Highland Park, Black Bottle a Famous Grouse.

Do portfolia společnosti dále patří kanadská whisky Gibson's Finest, Hendrick’s Gin, vodky Polstar a Reyka a tři značky rumů. Přesto hlavním produktem zůstává skotská whisky. W. Grant & Sons je třetím největším výrobcem skotské whisky (po Diageo a Pernod-Ricard). Glenfiddich je vůbec světově nejprodávanější sladová whisky (zaujímá 40% na trhu se sladovou whisky) a Grant’s čtvrtá nejprodávanější míchaná whisky.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také tvorbu webových aplikací.