Benrinnes

Palírna nacházející se tři kilometry jižně od městečka Aberlour, na úpatí kopce Ben Rinnes, byla založena v roce 1826, avšak opravdový rozmach zaznamenala až později po několika změnách vlastníků a rekonstrukcích, z nichž nejvýznamnější byly ty, které provedl na přelomu 19. a. 20.století podnikatel Alexander Edward (kromě Benrinnes ovládal i palírny Aultmore, Dallas Dhu, Craigellachie a Oban), který produkci palírny postavil na pevné základy. Ve dvacátém století jejími klíčovými vlastníky byly skupiny Dewar´s (od 1922) a její nynější vlastník, Diageo. Palírna proslula používáním atypické technologie, zejména destilačních kotlů a výměníků (po určitou dobu včetně pro Skotsko netypického používání trojí destilace), a na Speyside netypickým stylem whisky – mohutným, plným, kouřově sladkým, s výrazně sladovými prvky. I díky tomu z ní v Diageo udělali jeden z klíčových komponentů své vlajkové lodi v oblasti blendů – Johhnie Walkera, a v její single malt podobě zařadili do proslulé série Flora a Fauna. Paralelně, jako single malt whisky, se objevila a objevuje též jako součást portfolia nezávislých plnění.


Pokud není uvedeno jinak, všechny ceny jsou včetně DPH *
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj informačních systémů.