Jak si vychutnat whisky

K správnému vychutnání whisky potřebujete určité základní vybavení: vodu, sklenku, ústa, nos, jeden pár očí (není nezbytný) # a samozřejmě whisky. Voda by měla být měkká a bez příchuti. Nejlépe poslouží stolní balená voda nebo kvalitní vodovodní. Přimíchání vody slouží k zmírnění vlivu alkoholu a k rozvinutí aroma. Někteří zkušení degustéři však míchání whisky s vodou odmítají, protože se tím může změnit charakter vůně i chutě. Sklenice na whisky by měla mít ...


K správnému vychutnání whisky potřebujete určité základní vybavení: vodu, sklenku, ústa, nos, jeden pár očí (není nezbytný) – a samozřejmě whisky.

10whiskyglass.jpgVoda by měla být měkká a bez příchuti. Nejlépe poslouží stolní balená voda nebo kvalitní vodovodní. Přimíchání vody slouží k zmírnění vlivu alkoholu a k rozvinutí aroma. Někteří zkušení degustéři však míchání whisky s vodou odmítají, protože se tím může změnit charakter vůně i chutě.

Sklenice na whisky by měla mít tulipánovitý tvar s úzkým ústím. V horším případě lze použít sklenky na sherry, brandy či víno. Široké sklenice nazývané tradičně jako whiskové nejsou vhodné.

Ústa slouží k nalití whisky za účelem vychutnání. Na jejich tvaru a velikosti nezáleží, neměla by však být před ochutnáváním whisky kontaminována potravinami s výraznou chutí nebo tabákem. Vedle jazyku se na ochutnávání whisky podílí i patro, proto je třeba doušek whisky v ústech podržet a dovolit chuti vyplnit celá ústa.

20tasting.jpgNos je zdaleka nejdůležitějším nástrojem při hodnocení sladových whisky. Na rozdíl od něj nejsou oči podstatné. Protože jim v běžném životě člověk přikládá největší význam ze všech smyslových orgánů, používají profesionální degustéři kobaltově modré sklenice a červené osvětlení, aby se nedali zmást. Z barvy whisky se sice dá odhadnout její charakter, ale neplatí to vždy! I bledá whisky může mít bohatou a výraznou chuť, stejně jako tmavá může být lehká a svěží. Sudy po bourbonu nebo fino dodávají whisky světlejší barvu, zatímco whisky zrající v sudech po oloroso bývá nejtmavší.

Postup při zkoumání whisky je jednoduchý: Prohlédněte si tekutinu ve sklenici, očichejte ji, přidejte trochu vody, znovu očichejte a napijte se. Přistupujte ke každému vzorku bez očekávání, soustřeďte se pouze na vaše současné vjemy. Jednotlivé sudy se navzájem liší a mohou se odlišovat i od toho, co očekáváte od určité palírny.

Aroma
30tasting2.jpgJak již bylo řečeno výše, vůně prozradí hodně o charakteru whisky. Přes unikátnost jednotlivých whisky najdeme ve vůni i určité podobnosti: whisky z ostrova Islay jsou cítit kouřem, sudy po sherry dodávají whisky sladké či karamelové aroma. Rozeznáváme sedm hlavních pachových skupin: estery (ovoce, květiny, bonbóny), fenoly (medicínská pach, rašelina, kouř), aldehydy (seno, tráva, kůže), sacharidy (vanilka, karamela, med), obilné vůně (slad, chléb), oleje (máslo, oříšky), dřevité vůně (dřevo, dehet, pryskyřice). Existuje neuvěřitelné množství kombinaci výše uvedených vůní, a právě to je na sladové whisky fascinující. Na druhou stranu, u některých jemných whisky jsou tyto vůně tak integrované, že je téměř nemožné je odlišit.

Chuť
Základní charakteristika whisky jednotlivých palíren bývá často přičítána vodě (její měkkosti či tvrdosti, přes jaké podloží je filtrována, zda protéká rašelinou. Dále záleží na způsobu sušení sladu (nad rašelinou či nikoliv), tvaru destilačních kotlů a v neposlední řadě na zrání. Sudy po bourbonu jsou obvykle jemné a sladké s vanilkovými tóny, zatímco sherry přidávají whisky vínové příchutě.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také software na míru.