Dufftown - hlavní město whisky


1dufftown_mortlach_church.jpg„Rome was built on seven hills and Dufftown stands on seven stills, (Řím byl postaven na sedmi pahorcích a Dufftown stojí na sedmi kotlích),“ chlubili se obyvatelé Dufftownu, když byla v roce 1897 postavena v nevelkém městečku na soutoku říček Fiddich a Dullan sedmá palírna.

Ačkoliv si Dufftown hrdě říká hlavní město sladové whisky na světě, ve skutečnosti se jedná s 1500 obyvateli spíš o větší vesnici než město. Nicméně hrdou vesnici s bohatou minulostí.

Založením kostela v roce 566 se Dufftown (Mortlach) řadí mezi nejstarší křesťanská sídliště ve Skotsku. Mortlašský kostel byl v roce 1010 přebudován a rozšířen králem Malcolmem II. jako díkuvzdání za vítězství nad Dány a stojí dodnes (viz obrázek vpravo).

2balvenie_castle.jpgVe 13. století byl nad vesničkou postaven hrad Balvenie patřící nejprve hrabatům z Buchanu a po r. 1459 hrabatům z Atholu. Ještě na přelomu 17 a 18. století sloužil hrad jako sídlo vojenské posádky, ale po r. 1720 zpustl (obrázek vlevo).

Vlastní městečko Dufftown bylo založeno v těsném sousedství vesničky Mortlach teprve v roce 1817 Jamesem Duffem, hrabětem z Fife.

3dufftown_clocktower.jpgNejvýraznější budovou městečka je věž s hodinami, postavená v r. 1839 jako místní vězení. Později sloužila jako městská úřadovna a dnes se v ní nachází turistické informační centrum. Hodiny jsou mnohem starší než věž a pochází z města Banff, kde si získaly pověst „hodin, které pověsily Macphersona“. James Macpherson byl v 17. století skotským Robinem Hoodem, zbojníkem, který bohatým bral a chudým dával. Na podzim 1700 byl konečně dopaden a odsouzen k smrti. Když se v den popravy rozšířila zpráva, že je na cestě posel s milostí pro Macphersona, Lord Braco, který měl zásluhu na Macphersonově dopadení a obával se, aby mu lapený ptáček v poslední chvíli neuklouzl, nechal postrčit věžní hodiny o čtvrt hodiny napřed, aby popravu uspíšil. Druhá tradovaná historka se týká samotné věže. Ještě začátkem 20. století operovala v jejím sklepení nelegální palírna a dlouho unikala pozornosti výběrčích daní a kontrolorů díky tomu, že výpary, které se z ní linuly, byly přičítány na vrub okolním legálním palírnám.

4glenfiddich_f.jpgNejstarší dufftownskou palírnou je Mortlach, založený v r. 1824. V palírně Mortlach pracoval dvacet let i William Grant, než se osamostatnil a v r. 1887 založil druhou palírnu Glenfiddich (obrázek vlevo) a v r. 1892 třetí Balvenie. V r. 1894 byly založeny hned dvě palírny - Convalmore a Parkmore - z nichž ani jedna nepřežila do současnosti. V r. 1896 následovalo založení palírny Dufftown a o rok později Glendullan. K těmto sedmi palírnám, které daly vzniknout rčení citovanému v úvodu tohoto článku přibyly ve 20. století Pittyvaich (1974-1993) a Kininvie(1990).

Kromě palíren se v městečku nachází i Muzeum whisky a pravidelné se zde konají whisky festivaly – a to hned dvakrát ročně – v dubnu a v září.

5dufftown-map.gif

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj informačních systémů.