Zajímavá loga destilátů 3 - Tváře a postavy na etiketách

Inspirací pro tento článek byl portrét úctyhodného vousatého gentlemana hledícího z etikety rumu Diplomatico . Mnoho destilátů nese jména svých zakladatelů, ale to není případ Diplomatica. Tak kdo je onen pán zvěčněný na etiketě? Podle informací na rondiplomatico.com byl Don Juancho Nieto Meléndez, žijící na přelomu 19. a 20. století, velký cestovatel a milovník kvalitních nápojů, který neúnavně hledal nové procesy na zlepšení jejich výroby. Na Jamajce, jež byla v té době proslulá svými rumy, i v dalších zemích studoval výrobu ...


1don_juan_melendez.jpgInspirací pro tento článek byl portrét úctyhodného vousatého gentlemana hledícího z etikety rumu Diplomatico. Mnoho destilátů nese jména svých zakladatelů, ale to není případ Diplomatica. Tak kdo je onen pán zvěčněný na etiketě?

Podle informací na rondiplomatico.com byl Don Juancho Nieto Meléndez, žijící na přelomu 19. a 20. století, velký cestovatel a milovník kvalitních nápojů, který neúnavně hledal nové procesy na zlepšení jejich výroby. Na Jamajce, jež byla v té době proslulá svými rumy, i v dalších zemích studoval výrobu destilátů a domů se kromě znalostí vracel i se sbírkou ušlechtilých nápojů, o které se dělil se svými známými a rozšiřoval tak povědomí o kvalitě, která se stala mezi jeho přáteli příslovečnou ("Las Reservas del Embajador"). Květnatý text nepřímo naznačuje, že Don Juancho stál u zrozu kvalitního venezuelského rumu Diplomatico, nicméně podle jiných zdrojů byl rum Diplomatico Reserva na trh uveden teprve v r. 1989 a Diplomatico Anejo a Diplomatico Reserva Exclusiva až v r. 2004.

2tvare_jb.jpgO historii výrobce se lze dočíst, že se v r. 1959 spojilo několik významných venezuelských výrobců destilátů do Licorerias Unidas S.A. Podnik byl po většinu své existence kontrolován koncernem Seagram, avšak po jeho rozpadu na přelomu milénia se akcie venezuelské palírny dostaly zpět do venezuelských rukou. V čele podniku, který byl přejmenován na Destilerias Unidas SA (DUSA), nyní stojí José R. Ballesteros Meléndez.

Nepodařilo se mi zjistit, jestli palírna Dona Juancha byla jedním ze zakladatelských podniků Licorerias Unidas. Ze skoupých pramenů není dokonce ani zřejmé, jestli mezi tím vším cestováním vůbec nějakou komerční palírnu vlastnil nebo jestli výroba kvalitních destilátů byla jen jeho koníčkem. Shoda se jménem současného ředitele však určitě není náhodná. Krev se ani po sto letech nezapře.

Na lahvích Jim Beam se můžeme seznámit nejen s portrétem zakladatele Jacoba Beama, ale i s podobiznami jeho nástupců až do současnosti.

Progresivní palírna Bruichladdich se neobrací k minulosti, a proto i na tubusech whisky Port Charlotte (edice 6 a 7) vzdává hold současným zaměstnancům. Každé plnění bylo vyrobeno v šesti variantách s různými fotografiemi.

3tvare-pch.jpgV posledních deseti letech zmizel z whisky Glen Grant portrét kníratého gentlemana, Jamese „Majora“ Granta, a byl vystřídán dvěma okiltovanými Skoty, možná na památku toho, že „Major“ Grant sice přivedl palírnu k rozkvětu, ale založili ji jeho otec a strýc.

Na druhou stranu se na krabici Cardhu nově objevila silueta ženy mávající praporem: vzpomínka na Helen Cummingovou, dávající svému manželovi, který zpočátku vedl nelegální palírnu, znamení, že se blíží výběrčí daní.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj softwaru na míru.