Skotské palírny nového tisíciletí

Přestože konec 20. století byl spíše ve znamení zavírání starých palíren, na přelomu tisíciletí se objevilo několik plánů na rozšíření již tak širokého spektra palíren skotské whisky. Jako předzvěst těchto novinek lze pokládat vznik palírny Arran na stejnojmenném ostrově, která byla založena r. 1995, ale na trhu se objevila jako první vlaštovka nového milénia. V r. 2002 rozvířila očekávání milovníků whisky zpráva o plánovaném postavení palírny Blackwood na Shetlandských ostrovech, která by se tak stala ...


Glengyle-distillery.jpgPřestože konec 20. století byl spíše ve znamení zavírání starých palíren, na přelomu tisíciletí se objevilo několik plánů na rozšíření již tak širokého spektra palíren skotské whisky.

Jako předzvěst těchto novinek lze pokládat vznik palírny Arran na stejnojmenném ostrově, která byla založena r. 1995, ale na trhu se objevila jako první vlaštovka nového milénia.

V r. 2002 rozvířila očekávání milovníků whisky zpráva o plánovaném postavení palírny Blackwood na Shetlandských ostrovech, která by se tak stala nejseverněji položenou palírnou namísto orknejské palírny Highland Park. Avšak podle posledních informací tento podnik zkrachoval.

V r. 2004 byla slavnostně otevřena palírna Glengyle – první nová palírna v Campbelltownu po 125 letech. I když o této palírně by se dalo tvrdit, že je staronová. Palírna téhož jména fungovala v Campbelltownu v letech 1873-1925, ale do konce 20. století z ní zůstaly pouze holé stavby, veškeré zařízení a vybavení muselo být dodáno nové (respektive rovněž staronové – kotle pochází z palírny Ben Wyvis, šrotovač sladu z palírny Craigellaichie, záparová káď z Glenrothes atd.). Vzhledem k tomu, že jméno Glengyle již používá jiná whisky, destilát z palírny Glengyle byl uveden na trh pod jménem Kilkerran.

daftmilldistillery.jpgV r. 2005 začala pracovat malá rodinná palírna Daftmill na pomezí Highlands a Lowlands, jejíž produkty na uvedení na trh teprve čekají.

Ve stejném roce byl zahájen provoz v palírně Kilchoman na ostrově Islay (první nová palírna na tomto ostrově po 124 letech), která připravila palírnu Bruichladdich o titul nejzápadnější skotské palírny.

Toto prvenství však nedržela dlouho, protože již v r. 2008 byla uvedena do provozu palírna Abhainn Dearg neboli Red River na ostrově Lewis v souostroví Vnějších Hebrid. První tříletá whisky z této palírny byla stočena v r. 2011, na běžnější dostupnost této whisky na trhu si budeme muset ještě několik let počkat.

roseisle.jpgMezitím v r. 2007 zahájila provoz palírna Aisla Bay, patřící společnosti W. Grant & Sons, a v r. 2010 palírna Roseisle, součást portfolia Diageo. S destilátem z obou těchto palíren se však počítá do míchaných whisky, takže se jich milovníci single malt whisky nejspíš nedočkají.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj softwaru na míru.