Single malt whisky Kininvie - Special Release #1

Je 18. července 1990. V městečku Dufftown, v centrální části oblasti Speyside, probíhá malá slavnost. Janet Sheed Roberts, 88 letá pravnučka Williama Granta, zakladatele společnosti William Grant and Sons a palíren Glenfiddich a Balvenie, slavnostně přestříhává pásku. Pásku v budově, která vlastně ještě tak úplně nestojí. Pravda, je zde 6 destilačních kotlů, ale ještě chybí střecha a polovina zdí. Přesto se však v destilačních kotlích již vesele pálí. První kapka z nich vytéká již o více jak tři týdny dříve, 25. června v 8:45 hodin, aby o 9 dní později, 4. července 1990, byla uložena do sudů od amerického bourbonu (hogshead, první plnění) ke zrání. Střih. Je červenec 2015. Brian Kinsman, master blender společnosti William Grant and Sons pečlivě vybírá tři sudy, v nichž se stařila ...


Je 18. července 1990. V městečku Dufftown, v centrální části oblasti Speyside, probíhá malá slavnost. Janet Sheed Roberts, 88 letá pravnučka Williama Granta, zakladatele společnosti William Grant and Sons a palíren Glenfiddich a Balvenie, slavnostně přestříhává pásku. Pásku v budově, která vlastně ještě tak úplně nestojí. Pravda, je zde 6 destilačních kotlů, ale ještě chybí střecha a polovina zdí. Přesto se však v destilačních kotlích již vesele pálí. První kapka z nich vytéká již o více jak tři týdny dříve, 25. června v 8:45 hodin, aby o 9 dní později, 4. července 1990, byla uložena do sudů od amerického bourbonu (hogshead, první plnění) ke zrání.

Střih. Je červenec 2015. Brian Kinsman, master blender společnosti William Grant and Sons pečlivě vybírá tři sudy, v nichž se stařila úplně první várka whisky, která byla vypálena v palírně Kininvie právě 25. července 1990 v 8:45 hodin. Jeden sud je určen pro Velkou Británii (550 lahví), jeden pro zbytek Evropy (650 lahví) a jeden pro Tchaiwan (550 lahví). Všechny lahve jsou o objemu 350 ml, jelikož se jedná o skutečný klenot, který je určen skutečným milovníkům a znalcům whisky.
Společnost William Grant and Sons přislíbila, že každým rokem, připraví jednu speciální edici, kterou budou tvořit pečlivě vybrané sudy z této úplně první várky, což z whisky Kininvie Special Release dělá velmi unikátní sbírkovou kolekci, jejíž cena bude více než pravděpodobně jen narůstat.

Single Malt whisky Kininivie 25 yo. – Special Release #1

Tasting notes:

Barva: Zlatá.
Aroma: Krásně aromatická, čerstvé listí a zeleň. Lehký náznak pelargonií a jarní louky.
Chuť: příjemná sladkost lehce ožehlého amerického dubu s výraznými tóny vanilky. Zkaramelizované ovoce a kandovaná pomerančová kůra.
Dokončení: Dlouhé s výraznou vanilkovou chutí amerického dubu.

Technické informace:

Destilovaná: 25. června 1990
Do sudů ke zrání: 4. července 1990
Typ sudů: Hogshead, první plnění po bourbonu
Objem lahví: 0,35 l
Celkem vyrobeno lahví: 1.850 (650 Velká Británie, 650 zbytek Evropy, 550 Tchaiwan)
Obsah alkoholu: 61,7%

Premiéra v ČR: 

6.listopadu 2015, 20.45 (Whiskylife! Prague 2015)

Cena za lahev v ČR:

Kč 15.999,-

stažený soubor.png

--
- (vr, r-c, jb, ms) -
Vytvořil Michal Strelec a dodává také software na míru.