Jména značek a jejich původ 1 - Bourbon a americká whiskey

Mnoho značek whiskey a bourbonů se jmenuje po svých zakladatelích: Jack Daniel#s, Goerge Dickel, Evan Williams, Elijah Craig a další. Samozřejmě jsme nezapomněli na nejslavnější z bourbonů Jim Beam. Nejmenovali jsme ho na prvním místě jen proto, že Jim Beam (plným jménem James Beauregard Beam) není zakladatel palírny, ale pravnuk jejího zakladatele Jacoba Beama, který se zasloužil o znovuvybudování rodinného podniku po skončení prohibice. Prémiový bourbon Basil Hayden (rovněž vyráběný společností Jim Beam) nese své jméno na počest jednoho z prvních průkopníků lihovarnictví v Kentucky ...


Mnoho značek whiskey a bourbonů se jmenuje po svých zakladatelích: Jack Daniel’s, Goerge Dickel, Evan Williams, Elijah Craig a další. Samozřejmě jsme nezapomněli na nejslavnější z bourbonů Jim Beam. Nejmenovali jsme ho na prvním místě jen proto, že Jim Beam (plným jménem James Beauregard Beam) není zakladatel palírny, ale pravnuk jejího zakladatele Jacoba Beama, který se zasloužil o znovuvybudování rodinného podniku po skončení prohibice. Prémiový bourbon Basil Hayden (rovněž vyráběný společností Jim Beam) nese své jméno na počest jednoho z prvních průkopníků lihovarnictví v Kentucky z konce 18. století. Bourbon Blanton vyráběný v palírně Buffalo Trace byl pojmenován po řediteli palírny, který ji provedl těžkým obdobím krize v 30. letech 20. století.

Původ značek, jejichž jména nesouvisí se jmény jejich zakladatelů a výrobců, jsou často obestřeny legendami.

FourRoses

1fourroses_logo.jpg

Paul Jones, budoucí zakladatel bourbonu Four Roses (Louiseville, Kentucky) se zamiloval do jižanské krásky. Když jí poslal nabídku k sňatku, odpověděla, aby počkal do blízkého plesu. Pokud bude mít šaty ozdobené růžemi, její odpověď bude ano. Čtenář jistě tuší, jak to dopadlo. Čtyři červené růže na živůtku jeho milované se staly základem Jonesova štěstí, a proto vzpomínku na tento večer přenesl i značky bourbonu, kterou v r. 1888 založil.

Maker’s Mark

2makersmark.jpg

Marge Samuelsová, manželka vynálezce nové receptury bourbonu, byla sběratelka cínových starožitností a koňakových lahví. Hodnota cínových starožitností se určuje podle značky výrobce (angl. maker's mark) a toto jméno přenesla M. Samuelsová na rodinný bourbon. Charakteristickou "značkou výrobce" bourbonu Maker's Mark se stal vrcholek lahve namočený do vosku. K tomu ji pro změnu inspirovaly staré koňakové lahve, které byly často zapečetěny tímto způsobem.

Rebel Yell

3wesley_rebelyell.jpg

Bourbon Rebell Yell vznikl v polovině 20. století (nebo lépe řečeno tato značka, protože receptura se prý dědí od založení palírny W.L. Wellerem v r. 1849) jako památka na hrdost Jihu. Původně byl vyráběn pouze v limitovaném množství pro místní trh a teprve v r. 1984 se výroba rozšířila a bylo dovoleno ho prodávat i Yankeeům.

Jméno získal podle „rebelského pokřiku“ (angl. rebel yell), který byl jednou z legend americké občanské války. "Rebelský pokřik vnesl strach do srdcí mnoha federálních vojáků. Podle některých názorů byl hrozivější než zvuk dělostřelby. Vojáci konfederace křičeli svůj válečný pokřik, když šli do bitvy, když oslavovali vítězství a nebo jen tak za pochodu na upevnění morálky a soudružnosti."

Obrázek vlevo je výřez z obrazu Roberty Wesleyové, nazvaný jak jinak než Rebel Yell.

Wild Turkey

4wildturkey.jpg

V r. 1940 se Thomas McCarthy, ředitel palírny, zúčastnil s přáteli lovu divokých krocanů a jako občerstvení s sebou vzal lahev bourbonu ze soukromých zásob. Nápoj měl velký úspěch, takže na příští rok ho spoluúčastníci honu prosili, aby opět přinesl ten "krocaní" bourbon. V důsledku této události začala palírna vyrábět tento výjimečný bourbon na prodej pod značkou Wild Turkey (= divoký krocan).

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj aplikací na míru.