Rodinné dynastie výrobců whisky 1 - Johnnie Walker

JOHN WALKER (1805 - 1857) John Walker se narodil jako syn farmáře v blízkosti Kilmarnocku. Po otcově smrti se chopil příležitosti opustit venkov a v r. 1820 (ve věku 15 let!) za své dědictví 417 liber koupil hokynářství a obchod vínem a lihovinami v blízkém městě. V roce 1833 John se oženil s Elizabeth Purvesovou. Byl ctěným obchodníkem, vůdcem lokální obchodnické asociace a svobodným zednářem. Jeho vlastní značka whisky, tehdy známá jako Walker#s Kilmarnock Whisky, byla lokálně oblíbena. V roce 1852 zničila povodeň skoro všechny zásoby jeho skladů, ale díky věhlasu jména a věrnosti ...


JOHN WALKER (1805 - 1857)

1Kilmarnock.jpgJohn Walker se narodil jako syn farmáře v blízkosti Kilmarnocku. Po otcově smrti se chopil příležitosti opustit venkov a v r. 1820 (ve věku 15 let!) za své dědictví 417 liber koupil hokynářství a obchod vínem a lihovinami v blízkém městě. V roce 1833 John se oženil s Elizabeth Purvesovou. Byl ctěným obchodníkem, vůdcem lokální obchodnické asociace a svobodným zednářem. Jeho vlastní značka whisky, tehdy známá jako Walker’s Kilmarnock Whisky, byla lokálně oblíbena. V roce 1852 zničila povodeň skoro všechny zásoby jeho skladů, ale díky věhlasu jména a věrnosti stálých zákazníků John dokázal svůj podnik znovuvybudovat. V r. 1856 se na obchodu začal podílet syn Alexander, který přesvědčil stárnoucího otce, aby opustili hokynářský prodej a začali podnikat velkoobchodně.

John Walker je považován nejen za zakladatele rodinné značky, ale míchané whisky vůbec. Před r. 1860 bylo v Británii ilegální míchat sladové a obilné whisky. Dnes však není žádným tajemstvím, že právě díky tomu získala Walkerova whisky popularitu. Před 200 lety byly sladové whisky považovány většinou gurmánů za příliš těžké, a kdyby John Walker a jemu podobní obchodníci mícháním nevyrobili jemnější a lehčí whisky, které zachutnaly většímu množství zákazníků, sláva skotské whisky by se pravděpodobně nerozšířila do celého světa.

ALEXANDER WALKER (1837 - 1889)

Johnův syn, Alexander Walker (pojmenovaný po Johnovu otci) se v učení u obchodníka s čajem v Glasgow naučil vyrábět čajové směsi. Když se vrátil do Kilmarnocku, aby převzal obchod po nemocném otci, použil tyto znalosti při míchání whisky.

Alexandr Walker byl velice cílevědomý, pokud jde o plány na rozvoj rodinného podniku. Začal vyvážet whisky do Austrálie a dalších zemí britského impéria a zároveň se jako profesionální míchač snažil, aby jeho whisky byla ta nejlepší. V r. 1867 nechal zaregistrovat novou značku whisky - Old Highland Whisky (jedna z nejstarších patentovaných značek whisky, později přejmenována na Johnnie Walker Black Label). V 70. letech 19. století změnil design láhve na charakteristickž čtyřhranný tvar s šikmo umístěnou etiketou. V r. 1880 Old Highland Whisky vyhrála první místo mezi míchanými whisky na Mezinárodní výstavě v Sydney. Po jeho smrti převzali rodinný podnik jeho dva synové - George Paterson a Alexander II.

GEORGE PATERSON WALKER (1864 - 1926)

2JW_add.jpgGeorge zdědil otcův talent pro marketing. Chtěl vytvořit nějaké reklamní logo, které by zákazník okamžitě poznal. Řešení se objevilo v r. 1909 na společném obědě s populárním kreslířem doby, Tomem Brownem. Browne nakreslil prvního kráčejícího muže hned na místě – na zadní stranu jídelního lístku restaurace. Po přidání slov “Narozen roku 1820, a stále kráčí” se zrodila legenda reklamního světa. George také prosadil změnu slovních názvů na barvy: White Label (bílá etiketa), Red Label (červená etiketa) a Black Label (černá etiketa).

SIR ALEXANDER WALKER II. (1869 - 1950)

Zatímco jeho bratr George vedl marketing a distribuci přes londýnskou kancelář, Alexander dohlížel na výrobu a míchání a stal se mluvčím a magnátem průmyslu whisky.

K otcově Walker’s Old Highland Whisky (přejmenované na Extra Special Old Highland) přidal Old Highland (White Label - zrušena) a Special Old Highland (dnes Red Label). Během 1. světové války bratři Walkerovi přestali vyrábět levnou White Label, a tím se značka J.Walker stala luxusnější. V roce 1932 Alexander uvedl na trh svou poslední značku z řady - Johnnie Walker Swing. 

V roce 1920 byl Alexandrovi udělen šlechtický titul. V roce 1940 odešel do důchodu a po své smrti přenechal všechny své poznámky o tajích míchání whisky společnosti. Na základě těchto poznámek pak byla v roce 1990  představena nová značku Johnnie Walker Gold Label (JW zlatá etiketa).

SOUČASNOST

Dnes je firma John Walker & Sons akciovou společností patřící nadnárodní korporaci Diageo.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj softwaru na míru.