Skotská whisky - regiony

Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky; Speyside, Vysočina (Highlands), Nížina (Lowlands), Campbeltown, Ostrovy (Islands) a Islay - pojďme se podrobněji na jednotlivé oblasti podívat a popsat jejich odlišnosti, které se následně propisují do chuťových vlastnosti whisky vyráběné v té, které oblasti vyráběné.


map_regions.jpgSkotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky; Speyside, Vysočina (Highland), Nížina (Lowland), Campbeltown, Ostrovy (Islands) a Islay. Někdy je Speyside považována za součást Vysočiny, jinde je Vysočina dále rozdělována na západní, východní a severní nebo jednotlivě ostrovy či souostroví v skupině ostrovy jsou považovány za samostatné regiony. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako např. použití odlišných surovin, klimatické podmínky a speciální výrobní techniky.

Speyside

Více než polovina palíren ve Skotsku se nachází právě v tomto regionu. Oblast získala své jméno podle řeky Spey, která jí protéká. Mnoho zdejších palíren používá při výrobním procesu whisky vodu přímo z řeky Spey. Whisky ze Speyside jsou známé svou bohatou, ovocnou a jemně kořeněnou chutí i širokou škálou aromat především jablek, hrušek, vanilky, skořice a medu. I když mnoho palíren v oblasti Speyside se drží tradičních postupů výroby, některé z nich se nebojí experimentovat s různými typy sudů, finiši a chutěmi, aby vytvořily nové a zajímavé whisky. Mezi nejznámější palírny v oblasti Speyside patří například Glenfiddich, Macallan, Glenlivet, Balvenie, Aberlour a další.
Pokud chcete zasvětit některého ze svých přátel do tajů whisky, Speyside, se svou bohatou chutí, komplexním a relativně jemným charakterem bude výbornou volbou.

Vysočina (Highlands)

Skotská vysočina je největší z výrobních regionů whisky ve Skotsku. Zdejší whisky mají často mohutné, bohaté a docela kouřové chutě, i když ne tak výrazné jako whisky ze Skotských ostrovů. V porovnání s whisky ze Skotské nížiny, whisky z Vysočiny často chutnají velmi odlišně jedna od druhé. Částečně je to dáno velikostí regionu, která má za následek větší variabilitu mikroklimatu, ale svou roli hrají i odlišné suroviny a výrobní procesy. Někdy se oblast Vysočiny dále rozděluje na severní, západní a východní. V názvech palíren jak Skotské vysočiny, tak oblasti Speyside se často vyskytuje slůvko „glen“, které znamená „údolí“ a odkazuje na geografickou lokalitu, kde jsou tyto palírny umístěny. Glen Garioch, Glencadam, Glendronach, Glengoyne, Glenmorangie.

Nížina (Lowlands)

Nížina je nejjižnější částí Skotska. Whisky ze skotské nížiny jsou hladké a mírně ohnivé. Na rozdíl od ostatních whisky je v nich také velmi málo slanosti, rašelinatosti a kouřové příchutě, charakterističtější jsou květinové, ovocné a obilné tóny. Kterákoli whisky z Lowland je výborným aperitivem nabízející subtilní aromata a jemné chutě, které poskytují příjemný a snadno pitelný zážitek. Mezi nejznámější palírny whisky Lowlands patří například Auchentoshan, která je známá svou trojitou destilací a jemnými chutěmi, nebo Glenkinchie, která nabízí whisky s lehkými, ovocnými tóny.

Campbeltown

Region Campbeltown byl kdysi vzkvétající výrobní oblastí whisky a město Campbeltown se pokládalo za hlavní město whisky ve Skotsku. V r. 1886 se ve městě a jeho okolí nacházelo až 21 palíren, do dnešní doby zůstaly funkční pouze dvě, a to Glen Scotia a Springbank. Whisky z Campbeltownu jsou robustní s výrazným charakterem, mírným nádechem mořské soli a kouře. Oblibené jsou mezi znalci, kteří hledají něco netradičního a jedinečného. 

Islay

Islay je malý ostrůvek západně od kontinentálního Skotska a je domovem mnoha známých sladových whisky jako je Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, Laphroaig, Caol Ila a další. Ačkoliv existuje i několik jemných variant, whisky z Islay je většinou silně kouřová, rašelinovitá, slaná a vyniká pikantní a dehtovou příchutí. V minulosti měl tento ostrov až 23 palíren pracujících současně.

Skotské ostrovy (Islands)

Tato oblast se skládá z ostrovů Mull, Jura, Arran, Skye a Shetlandského a Orkneyského souostroví. Ostrov Islay byl odjakživa chápán jako samostatný region, přestože leží v těsném sousedství ostrova Jura. Někdy se diskutuje o zařazení Orkneyských ostrovů, zda by z hlediska whisky neměly být připojeny k výrobnímu regionu Skotské vysočiny. Whisky z ostrovů by se dala popsat jako mírnější verze whisky z Islay, a často je ceněna těmi, kdo jsou milovníky tohoto nápoje už delší dobu. 

--